{ "title": "Şişlik", "image": "https://www.sislik.gen.tr/images/Sislik-85.jpg", "date": "21.01.2024 13:09:43", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Şişlik; birçok nedene bağlı olarak katı veya sert kıvamda olabilmektedir. Vücudun değişik yerlerinde değişik büyüklükte veya yayılım şeklinde görülebilmektedir. Şişliği oluşturan sebebe bağlı olarak şişlik içeriği katı, sıvı ya da hamurumsu kıvamda olabilmektedir. Şişlikler genellikle deri yüzeyinde, karın boşluğunda, kollarda ve ayaklarda en sık görülen yerlerdir. Özellikle damar yoğunluğu çok olan bölgelerde şişlik daha sıklıkla görülmektedir.

Şişlik neden olur?

Şişlik, vücuttaki alınan su ile vücuttan çıkan suyun dengesinin bozulması ile oluşabilmektedir. Şişlik, vücutta biriken aşırı sıvı birikimine bağlı olarak deri altı ve diğer dokularda ödeme neden olmaktadır. Bazı enfeksiyonlara bağlı olarak deri altında irinli içerikli apse şişlikleri de vücudun belli bölgelerinde belirebilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde kas yırtılmasına bağlı olarak vücut boşluğundaki organlar dışa doğru çıkarak fıtıklaşır ve bölgede şişlik belirir. Böyle şişlikler de yumuşak kıvamlı içerisi parmak ile yoklandığında fıtık deliği olduğu belirlenir ve böyle şişlikler genellikle karın boşluğunda ve kasık da meydana gelir. Şişlik, aşırı ilaç kullanan kişilerde böbrek yetmezliğine bağlı olarak ödem şeklinde gösterebilir. Böbrek yetmezliğine bağlı ödemin sebebi vücuda giren sıvı miktarın vücuttan atılmayıp deri altında ödem yapmasından kaynaklanmaktadır.

Gebelik, menstürasyon gibi durumlarda vücut şişliklerine neden olmaktadır. Kollarda ve genellikle de ayaklarda gebeliğe bağlı şişkinlikler oluşmaktadır. Şişlik, kötü beslenme durumlarında da alerji şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Deride belirli sınırlar içerisinde kırmızı-pembemsi renkte oluşumlar ile şişlik kendini belli eder. Çocuklarda kabakulak gibi hastalıklarda kulak gerisinde ödemli şişlikler de görülmektedir. Vücutta oluşan şişliklerin içeriği ve büyüklüğü genellikle şişliğin nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin tümör olgularında şişliğin içeriği ağımsı sert bir yapıda olurken büyüklüğü olgunun şiddetine göre değişmektedir.

Şişlikte alınabilecek önlemler nelerdir?
Şişlik için alınabilecek önlemlerde, şişliğin nedenini iyi belirlememiz lazım. Travma ve darbelere bağlı şişlikler de soğuk uygulaması şişliğin azaltılmasında yardımcı olurken sıcak uygulaması daha zarar vermektedir. Çünkü soğuk uygulama bölge kan akışını yavaşlatmakta ve bölgeye kan birikimini engelleyerek şişlik oluşumunu engellemektedir. Sıcak uygulama ise apse gibi enfektif şişlik olgularında uygulanmaktadır. Buradaki şişliğe sıcak uygulamanın amacı, apsenin olgunlaştırılması ile boşaltılması ya da vücudun emilmesini sağlamaktır. Apse olgularında soğuk uygulama irin oluşumunu hızlandırdığı için uygulanmaz. Şişlikler medikal sağaltım (İlaç uygulanması) ile de engellenebilir. Böbrek yetmezliği gibi durumlarda şişlik oluşumunu önlemek için ilaç kullanımı yaygındır. Şişlik oluşumuna neden olabilecek aşırı ilaç kullanımından da kaçınmalıyız. Gebelik gibi durumlarda vücutta oluşabilecek ödemli şişkinliklerin engellenmesinde egzersiz yapılması şişlik oluşumunu engellemektedir. Şişliğe neden olan tümör gibi olgularda ameliyat ile şişliğin engellenmesi gerekir. Şişlik oluşumunu engellemek için beslenme alışkanlığımıza da dikkat etmeliyiz. Ödem artırıcı tuzlu gıdalar tüketimini azaltmalıyız.
" } ] }