Ensede şişlik, yaygın olarak gözlenen şikayetler arasında yer alır. Bu durum, genellikle lenf bezlerinin büyümesi ile ortaya çıkar ve bağışıklık sisteminin çeşitli problemleri nedeniyle meydana gelir. Ensede şişlik, genellikle enfeksiyon kaynaklı olup dikkate alınması gereken bir şikayettir. Şişlik küçük olduğunda genellikle önemsenmezken, büyük olduğunda endişe yaratabilir. Küçük veya büyük olsun, ensede bulunan şişliğin giderilmesi için vakit kaybetmeden tıbbi tedavi gereklidir. Şişliğin altında yatan nedenin belirlenmesi önemlidir; çünkü bu durum, ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Ensede Şişlik Nedenleri
Ensede şişlik, bu bölgede bulunan hücrelerin lenfosit antikor seviyesinin artması sonucunda ortaya çıkar. Ense bölgesinde, kulak altında, boyun bölgesinde, kulak arkasında, çene bölümünde ve birçok alanda gözlenebilir. Bu bölgelerde oluşan hastalıklar nedeniyle yaygın olarak şişliklerde yayılma gözlenirken, genellikle kanser sebebiyle geniş bölgelerde yayılma yaptığı belirtilmektedir.
Ensede Şişlik Neden Olur?
Ensede şişlik, enfeksiyon kaynaklı ise şiddetli ağrılar yaparak ortaya çıkar. Ayrıca ense bölgesinde kızarıklık oluşması, iltihaplı yara, geniz etinde şişlik, şişliğin ortaya çıkıp sonra tekrar kaybolması, dokunulduğunda yumuşaklık hissedilmesi ile enfeksiyon kaynaklı olduğu belirtilir. Ensede şişlik kanser sebebiyle meydana gelmiş ise bu bölgedeki şişliğin sert olduğu gözlenir. Ayrıca lenf bezindeki şişlik sebebiyle ağrı oluşmadığı belirtilmektedir. Bu bölgedeki şişlik aylarca devam ederken, ihmal edilmesi halinde kanserin yayılmasına sebebiyet verir. Genellikle 35 yaş üzeri yetişkin kişilerde görülmesinin yanı sıra bu bölgede şişkinlik ile kızarıklık gibi bulgular ortaya çıkar.
Ensede Şişlik Belirtileri Nelerdir?
Kişinin eli ile ensesinde bulunan şişliği fark etmesiyle kendini belli ederken, bu bölgede ağrı yaşanmasına sebebiyet verir. Ayrıca bu süreç içerisinde kişide halsizlik, uykusuzluk, stres, asabiyet gibi bulgular ile eşlik ederken, ensede şişlik bu bölgede hassasiyet oluşmasına sebebiyet verir. Dikkate alınması gereken şikayetler arasında yer alır. Bu bölgede ele gelen sertlik bulunuyor ise yayılma yapacağı dikkate alınarak vakitlice tedavi edilmesi gerekir.
Ensede Şişlik Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Öncelikli olarak doktorun uygulayacağı el ile muayene sonrasında hastanın öyküsü dinlenerek gerekli tedavi yöntemi izlenir.
- Ensede şişlik enfeksiyon sonucu meydana gelmiş ise doktorun uygun gördüğü ilaçlar kullanılarak bu bölgedeki enfeksiyonun giderilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hastaya antibiyotik uygulaması yapılırken, hastanın takip edilerek sürekli kontrollerinin uygulanması gerekir.
- Ayrıca hastaya kan tahlili yapılırken, radyolojik tetkikler istenir.
- Ensede şişlik bölümünde ultrason ve MR yöntemleri kullanılarak şişliğin asıl nedeninin belirlenmesi gerekir.
- Ensede şişlik tümör sebebiyle meydana gelmiş ise yeterli düzeyde muayene edilmesinin sonrasında ense, boyun ve baş bölgesine uygulanacak radyolojik tetkikler ile şişliğin asıl nedeninin kanıtlanması gerekir. Yapılan tetkikler ve muayene sonrasında gerekirse hastadan biyopsi alınarak bu bölgedeki şişliğin kitle içerisinde bulunan hücrelerinin takip edilmesi gerekir.
- Kanser sebebiyle bulunuyor ise hastaya cerrahi uygulama yapılarak bu bölgedeki kitlerin çıkartılması ile şişliğin giderilmesi sağlanır. Uygulamanın ardından hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulaması yapılarak kanserin oluşturduğu etkilerin giderilmesi sağlanır.
- Ensede şişlik tedavisi içerisinde hastanın kendi sağlığına dikkat etmesi, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, stresten uzak durması, alkol ve sigara kullanımını bırakması tavsiye edilir.
- Zorlu bir süreç olduğu için ensedeki şişlik kanser sebebiyle meydana gelmiş ise tedavisi gereğinden fazla uzun sürebilir. Bu sebepten dolayı erken tanı hayat kurtardığı için vakit kaybedilmeden şişliklerin dikkate alınması; hastalığın tedavi sürecinde oldukça önemlidir.
|
Ensede şişlik fark ettiğimde hangi durumlar ciddi alarm sinyali olarak kabul edilmeli ve hemen doktora başvurmalıyım? Şişlik sert olduğunda ve ağrı yapmadığında bu durum kesinlikle kanser mi yoksa başka nedenler de olabilir mi?
Cevap yazMerhaba Sargut,
Ensede fark edilen şişlikler çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak bazı durumlar, ciddi alarm sinyali olarak kabul edilmeli ve hemen bir doktora başvurmanı gerektirir. Bu durumlar şunlardır:
1. Şişlik hızlı bir şekilde büyüyorsa.
2. Şişlikle birlikte ateş, gece terlemeleri veya kilo kaybı gibi sistemik belirtiler varsa.
3. Şişlik ağrısız ama sert ve hareket etmiyorsa.
4. Şişlik uzun süre geçmiyorsa (2-3 hafta boyunca devam ediyorsa).
5. Şişlikle birlikte nefes darlığı veya yutma güçlüğü gibi belirtiler varsa.
Şişlik sert olduğunda ve ağrı yapmadığında, bu durum kesinlikle kanser anlamına gelmez. Lenf düğümleri enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları veya diğer benign durumlar nedeniyle de şişebilir. Ancak kesin teşhis için doktor muayenesi şarttır. Doktorun yapacağı fizik muayene ve gerekirse ek tetkiklerle (ultrason, biyopsi vb.) doğru tanıya ulaşmak mümkündür. Bu nedenle belirtilen durumlar mevcutsa vakit kaybetmeden doktoruna başvurmanı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.