Rahim Ağzında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzında şişlik, kadınlar için endişe verici bir durumdur ve genellikle enfeksiyon kaynaklı gelişir. Ağırsız olabileceği gibi rahatsızlık hissi de verebilir. Belirtiler arasında vajinal zonklama ve şişlik yer alır. Tedavi edilmediğinde komplikasyon riski artabilir, bu nedenle uzman yardımı önemlidir.
Rahim Ağzında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Rahim Ağzında Şişlik


Rahim ağzında şişlik, kadınların çoğunda korku ve kaygıya yol açan bir durumdur. Rahim ağzında oluşan şişliğin her zaman ağrılı olması gerekmez; ağrısız da olabilir. Ağrı olmadığı durumlarda o bölgede sızlama olması muhtemeldir. Rahim ağzı şişliği genellikle enfeksiyon bulaşması sonucunda meydana gelir. Rahim ağzının iki tarafında bulunan Bartholin bezinde oluşan bir enfeksiyon, rahim ağzında şişliğe neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında vajina ıslanır ve kayganlaşır. Bazı durumlarda salgı bezlerinde tıkanıklık görülür ve bu da rahimde sıvı birikmesine neden olur. Sıvı birikmesi sonucunda rahim ağzında şişlik meydana gelir. Şişliğin dışarı atılmaması rahim ağzında apse, bakteri gibi oluşumlara neden olabilir. Bu bakteriler rahim bölgesinin daha fazla şişmesine yol açar. Cinsel ilişki sonrası rahimde şişlik görülmeye başlanabilir. Bu nedenle cinsel ilişki öncesi ve sonrası hijyene dikkat edilmelidir. Enfeksiyon bulaşıcı bir hastalık olduğu için partnere de bulaşma ihtimali yüksektir.

Rahim Ağzında Şişlik Belirtileri Nelerdir?


  • Vajen girişinde ele tek taraflı bir şişlik gelebilir.
  • Hastada illa ağrı görülmesi gerekmez.
  • Pantolon giymede sorun yaşanır, cinsel ilişkiye giremez ve oturup kalkmakta zorluk çeker.
  • Çok yüksek derecelere varmayan ateşler görülebilir.
  • Vajen kısmında zonklama ve sızlama hissiyatı oluşur.
  • Bezenin yüzeyi kırmızı bir hal almaya başlar.

Rahim Ağzında Şişlik Tedavisi Nasıl Yapılır?


Enfeksiyon kapmadığı sürece hasta çok fazla rahatsız olmaz. Bu durum ciddi bir tedavi gerektirmez ancak takip edilmelidir. Belirtilen belirtiler var ise acilen doktora gidilmesi gerekmektedir. Eğer hasta bu belirtiler olmasına rağmen doktora gitmezse, rahimdeki şişlik bir süre sonra kendi kendine patlayabilir. Hasta o an rahatsızlık hissedebilir ancak bu durum çok risklidir. Rahim ağzında şişlik tekrarlanma olasılığı yüksektir. Bu rahatsızlık oluştuğunda doktora gidilirse doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi uygular ya da ameliyat yapar. Bu rahatsızlığın ameliyattan sonra tekrarlanma ihtimali %25 veya %30 olabilir. Ancak günümüzde gelişen tıbbi destekler ve ilaçlar sayesinde bu durum %5'lere kadar düşmektedir. Ameliyat uygulanırsa, ameliyattan sonraki ilk 6 ay çok dikkat edilmelidir. Hastalar ameliyattan sonra beze boşluğuna ilaç yerleştirerek riski azaltabilirler.

Rahim Ağzında Şişlik Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Genital bölge temizliği
  • Aktif cinsel yaşamı olan kadınların prezervatif kullanımı
  • Jinekolojik muayenelere düzenli gidilmesi
  • Tedavi sonrası bir süre cinsel ilişkiye ara vermek

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Kuray 20 Temmuz 2024 Cumartesi

Rahim ağzında şişlik hisseden biri olarak, bu durumun enfeksiyon kaynaklı olabileceğini öğrendim. Özellikle cinsel ilişki sonrası rahimde şişlik hissetmek normal midir? Ve bu şişlik ağrısız olsa bile sızlama yapabilir mi? Tedavi edilmezse rahimdeki şişliğin kendiliğinden patlaması gibi bir risk var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Kuray, rahim ağzında şişlik hissetmek çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Cinsel ilişki sonrasında rahimde şişlik hissetmek bazen normal olabilir, ancak tekrarlayan veya şiddetli belirtiler durumunda bir doktorla görüşmek önemlidir. Şişliğin enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi, başka nedenleri de olabilir. Ağrısız olsa bile sızlama yapabilir ve bu da bir belirti olabilir. Tedavi edilmezse, rahimdeki şişliğin kendiliğinden patlaması gibi bir risk genellikle yoktur, ancak tedavi edilmezse enfeksiyon veya başka sorunlar daha ciddi hale gelebilir. Bu nedenle, bir sağlık profesyoneline danışarak doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini öğrenmeniz önemlidir.

Çok Okunanlar
Karın Şişliği Nedenleri?
Karın Şişliği Nedenleri?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bebeklerde Kulak Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Kulak Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Karında Şişlik Gaz Nedenleri?
Karında Şişlik Gaz Nedenleri?
Kafada Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Kafada Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
Göz Kapağında Şişlik Nedenleri?
Göz Kapağında Şişlik Nedenleri?
Göz Şişliği Nasıl Geçer?
Göz Şişliği Nasıl Geçer?