Karında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Karında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Karında Şişlik

Karında şişlik, günümüzde tüketilen besinler ve sıvıların önemli bir etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle karında şişliklerin ana nedeni gaz olarak düşünülse de, aslında birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bazen karında şişlik, karında bir dolgunluk ve gerilme hissi ile kendini gösterir ve bu durum sindirim sisteminin normal işleyişinin bozulmasıyla birlikte bağırsak gazında artış sonucunda ortaya çıkar. Yeterince beslenmemek de gaz oluşumunu artırarak mideyi hava ile doldurabilir.

Karındaki Şişlik Nasıl Teşhis Edilir?

Karındaki şişliklerin neden kaynaklandığını belirlemek için bir doktor tarafından çeşitli tıbbi uygulamalar yapılmaktadır. Öncelikle doktor, hastanın tıbbi geçmişini inceleyip belirtilerin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğunu anlamak için birtakım fiziksel testler uygular. Eğer doktor, karın şişliğinin belirtilerinin kısa süreli olduğunu belirlerse, bu durumun bazı alışkanlıkların değiştirilmesiyle çözülebilecek gaz artışından kaynaklandığını teşhis edebilir. Karın şişliklerinin teşhisi için hangi gıdaların bu durumu tetiklediği de belirlenir çünkü bu bilgi uygulanacak tedavi açısından büyük önem taşır.

Karın Şişlik Neden Olur?

Karın şişliği, yenilen yemeklerde aşırıya kaçılması durumunda ortaya çıkabilir. Ancak her öğünde ortaya çıkan karın şişliği, az ya da çok yeme fark etmeksizin, farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir. Bu durumda, yenilen besinlerin sindirim sisteminde yeterince sindirilmemesi ve bu durumu engelleyen birçok sorun bulunabilir. Bu sorunları aşağıda detaylı olarak inceleyelim:
  • Gaz Yapan Yiyecekler: Birçok yiyecek, diğerlerine göre daha fazla bağırsaklarda gaz oluşumunu tetikler. Bu yiyecekler arasında meyveler, fasulye, karnabahar, marul ve Brüksel lahanası gibi besinler yer alır. Ayrıca kızartmalar, yağlı yiyecekler, sindirimi güç olan ve gaz yapan yiyecekler de karında şişliklere neden olabilir. Sakız çiğnemek ve hızlı yemek yemek gibi alışkanlıklar da karında şişlik oluşmasına yol açabilir.
  • Sindirim Enzimlerinin Eksikliği: Günlük olarak tükettiğimiz yemeklerin sindirilebilmesi için enzimlerin dengeli olması gerekir. Eksik olması durumunda karında şişlikler meydana gelir. Çiğ olarak tüketilen meyve ve sebzeler enzim açısından zengin olsa da, pişirme sırasında bu özelliklerini kaybederler. Bu nedenle çiğ meyve ve sebzeler tüketilerek enzim takviyesi yapılabilir.
  • Hormon Dalgalanmaları: Kadınların özellikle adet dönemi öncesinde ve hamilelik süresince yaşanan hormon seviyelerindeki dalgalanmalar sindirim sistemini etkiler. Hormonal değişimler, bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya ve yiyeceklerin sindirim sisteminde daha yavaş işlenmesine neden olur. Bu da kabızlığa ve karında şişkinliğe yol açar.

Karın Şişlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karın şişliği herhangi bir hastalık neticesinde oluşmuyorsa ve gaza bağlı olarak rahatsızlık yaratıyorsa, ilaç kullanımı, diyet değişiklikleri ve havayı yutmayı azaltmak gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Doktora başvurulduğunda, karın şişliğinin oluşmaması için yasaklanacak meyve, sebze ve süt ürünleri gibi besinler önemli rol oynar. Şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Bu sayede mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklardan daha hızlı bir şekilde geçiş yapar. Eğer gaz şikayetleri diyet düzenlemesiyle geçmiyorsa, sindirim enzimleri, karbon preparatları ve bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Karın şişliği yutulan havadan da kaynaklanabilir. Bu nedenle sakız çiğnememeye özen gösterilmeli, büyük lokmalar halinde yemek yememeli ve yavaş yemek yenmelidir. Tuz tüketimini azaltıp bol miktarda su içmek de önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni